Sport 1 gir fra i dag 25% på kjøp av Enervit sportsdrikke barer etc.
CK Elverum medlemmer får rabatter hos Sport 1. Skriv ut ditt medlemskort fra Min Idrett og fremvis i kassen.
Hvorfor du bør drikke sportsdrikk
De prestasjonsforbedrende egenskapene hos sportsdrikk er godt vitenskapelig dokumentert. Hoveddelen av forskningen på området i dag går ut på å finne hvilke typer av ingredienser og blandninger som er de mest optimale for ulike situasjoner. Mange ser feilaktig på sportsdrikk som en ”luksus” som man bare har nytte av ved fysisk aktivitet som foregår over veldig lang tid, men sportsernæring kan brukes for å optimalisere prestasjonen i forkant, under og etter konkurranse og trening som varer i 30 minutter eller lengre. Fordelene med sportsdrikker blir imidlertid større jo varmere det er og jo lengre tid man skal prestere.
Væskebalanse før man starter
Det er viktig å forberede seg i forkant av hard fysisk aktivitet. Man hjelper kroppen med å prestere optimalt gjennom å sørge for væskebalanse og maksimere nivåer av karbohydrater i kroppen før man starter. Drikker man kun vann før fysisk anstrengelse, gir dette ingen tilskudd av energi eller salter.
Jevnt blodsukkernivå
Under aktivitet hjelper sportsdrikken til med å holde blodsukkernivået jevnt, samt å erstatte væske og salter som forsvinner ut med svetten. Saltene og karbohydratene i sportsdrikken gjør at kroppen tar opp væsken mer effektivt enn om man bare drikker vann.
30-45 minutter
Det tar omtrent 30-45 minutter før væsken og karbohydratene man har inntatt kommer ut i kroppen og kan gjøre nytte for seg. Dette gjorde at man lenge anså at sportsdrikk var unødvendig for aktiviteter med en varighet på under 60 minutter.
Prestasjonsforbedring
Forskning de seneste 2-3 årene har imidlertid vist at smaken av karbohydrater alene kan gi en prestasjonsforbedring. For utholdenhetsidretter der inntak av drikke under aktiviteten kan være vanskelig, er det ekstra viktig å drikke 300-500 milliliter sportsdrikk 5-10 minutter før start. Dette både for å dra nytte av den væske og energi drikken gir, i tillegg til de prestasjonsforhøyende mekanismer som smaken av karbohydrater har.
Gjenopprett balansen
Etter en utholdenhetsøkt eller konkurranse er gjenoppretting av væske- og mineralbalansen, samt påfylling av karbohydratlagrene, de kanskje mest avgjørende detaljene for god restitusjon. Jo lengre man venter med dette, desto senere går restitusjonsprosessen. Dette gjelder spesielt i forbindelse med konkurranser i flere dager etter hverandre.
Restitusjonsdrikk
Det finnes flere ulike restitusjonsdrikker som er laget spesielt for å inntas direkte etter aktivitet. Disse bør, i tillegg til karbohydrater og mineraler, også inneholde andre stoffer som fremskynder kroppens restitusjon som f. eks visse vitaminer og aminosyrer.
Korte fakta om karbohydrater:
Kroppen kan normalt ta opp og bruke 60-70 gram karbohydrater pr time. Unntaket er ved inntak av en blanding av fruktose og en annen karbohydratkilde (f.eks. glukose, maltodekstrin eller noen typer polysakkarider). Takket være at fruktose har en helt unik opptaksmekanisme kan man med en slik blanding ta opp og oksidere (forbrenne) hele 90-120 gram karbohydrater pr time. Et eksempel på en slik sportsdrikk er ENERVIT G som serveres på alle stasjoner under Birkebeinerarrangementene.
Korte fakta om mineraler:
Det viktigste mineralet i sportsdrikk er natrium. Natrium hjelper til med å transportere karbohydratene gjennom tarmveggen, og har en viktig rolle i å ivareta kroppens væskebalanse. Under aktivitet burde man få i seg 100-1000 milligram natrium per time, dels via sportsdrikk, men man kan også komplettere med mineraltabletter. Mye tyder på at også mineralene kalium og magnesium bør inngå i en sportsdrikk. Mineralene gjør dessuten at man beholder væsken i kroppen lenger etter anstrengelsen.
Korte fakta om væske:
Smaken er viktigere enn mange tror ettersom man drikker mer om man synes det smaker godt. Vær ellers oppmerksom på at om man ikke drikker tilrekkelig, vil også blodet miste en del væske. Dette gjør både att oksygentransporten til musklene blir dårligere, og at det blir vanskeligere for kroppen å transportere bort overskuddsvarme.
Kilde: Enervit